Příprava na výklad karet

02.04.2012 18:18
Co dělat ještě před záčátkem vkladu karet? Na tuto otázku neexistuje jednoznačná odpověď. Je jen na vás, jak si vše zařídíte. Karty jsou hodně o intuici a pocitech. Sami se musíte cítit dobře, neměli byste být rozrušení. Proto tento článek neberte jako doslovný návod, ale jen jako inspiraci.

Atmosféra a prostředí

Výklad karet byste měli provádět v prostředí, kde se cítíte dobře. Většinou to bývá tichá místnost, kde vás neruší žádné okolní vlivy. Někdo se ovšem lépe naladí v místnosti, kde hraje např.: relaxační hudba.
Před výkladem byste si měli udělat pohodlí. Můžete sedět na křesle, židly, nebo na zemi, je to jen na vás. Karty můžete vykládat na zem nebo na stolek. Na něj by se vám mělo vejít vše, co považujete za důležité - karty, svíčky, vonné tyčinky nebo třeba váza s květinami.

Rituál

Existuje mnoho rituálů, které můžete dělat před začátkem výkladu karet. Měli byste se uklidnit a naladit na "správnou vlnu". Někteří lidé k tomu používají relaxaci, meditaci, jiní pronesou modlitbu nebo rituální prosbu. Další lidé nabíjejí karty - položíte karty na černé hedvábí, které je ochrání před nepříznivými psychickmi vlivy a okolo nich poskládáte kameny, nejvhodnější jsou např.: tyrkys nebo tygří oko, ale je jen na vás vaší intuici, které použijete. Další možností, kterou použvám já je zapálení svíčky nebo vonné tyčinky.

Míchání karet

I míchání karet může být různé. Karty zamícháte, buď klasicky, nebo je rozprostřete po stole a dáte dohromady. Poté je můžete dát zamíchat tazatelovi.
Výklad karet záleží na tom, zda pracujete s obrácenými významy karet (já je nepoužívám, protože myslím, že každá karta má své světlé i tmavé stránky a není třeba je podtrhávat obráceným nebo správným postavením). Každopadně pokud používáte obrácený význam karet, měli byste je držet na délku.
Posledním krokem je vytažení taret. Někteří kartáři tahají karty sami, jak jim příjdou pod ruku. Jiní požádají tazatele, aby karty levou rukou rozložil na tři kupičky. Ty pak dají dohromady a vykladají karty postupně. Dalším příkladem je, že karty rozloží do vějíře a požadájí tazatele, aby vytáhl určitý počet karet, které si rovnají do výkladového vzorce. Tuto metodu používám já.

Signifikátor

Signifikátor je karta, která symbolizuje tazatele. Někteří kartáři ji vytáhnou ještě před výkladem a odloží ji stranu nebo ji položí do výkladového vzorce. Jiní tuto kartu vůbec neřeší a nevytahují ji.
Signifikátorem bývá obvykle dvorní karta v barvě astrologického znamení, ale můžete použít i jinou libovolnou kartu, která se vám bude k tazateli hodit, nebo ji vytáhněte náhodně.
Nevýhodou sinifikátora je, že tuto kartu vyjmete, díky tomu vám karta nemůže poddat bližší objasnění situace.